Koji je vaš nivo seksualnih užitaka?

Na brzaka ili posle divlje svađe, dominacija ili nešto novo u trouglu “piše” čega nedostaje, a čega je previše za superseks. Zaigrajte igru i otkrijte svoje strasti…

Jednoličnost u spavaćoj sobi, baš kao i svakodnevni izbor iste hrane, posle određenog vremena vodi zasićenju i monotoniji. Potrudite li se da razigrate situaciju u krevetu, bićete srećniji, ispunjeniji i zadovoljniji ljubavnim životom. Kako bi parovima olakšali kreiranje maštovitoga koncepta seksualnosti, američki stručnjaci osmislili su piramidu. Ideja, slična piramidi pravilne ishrane, namenjena je oživljavanju seksualne rutine te ostvarenju “zdravih i fino zaokruženih partnerskih odnosa”.

Šest nivoa piramide: intimni, avanturistički, na brzaka, dominantni, solo i seks pomirenja, čine uzbudljivu kombinaciju za postizanje trajno idilične atmosfere u spavaćoj sobi.

Niko ne kaže da u sobu morate da instalirate trapez i šipku za striptiz, osmislite predstavu ili organizujete “grupno druženje”. Međutim ako naučite da kombinujete i dozirate sve oblike “seksualnog izražavanja” navedene u piramidi, zadovoljićete većinu telesnih i emocionalnih potreba i odlaziti na počinak “vedra i ozarena lica”.

Seks-piramida odličan je predlog za reorganizaciju stvarnosti. Ako je vaš omiljeni stil vođenja ljubavi intiman, dugotrajan i lagan, a zbog trenutnog životnog haosa za to nemate vremena, u raspored biste mogli da uvrstite povremene avanture na brzaka, samo dok se svakodnevna situacija ne stabilizuje, savetuju seksolozi.

INTIMNI SEKS
Prednost: Bliskost je ključan uslov zadovoljstva pa je intimni seks često baza ženske piramide. Za postizanje povezanosti treba usporiti i uskladiti se sa partnerom. Ako žurite prema cilju, lako možete da zanemarite njegove potrebe.

Recept: Partner ne može da čita misli, pa je važno da mu kažete šta u vama budi bliskost. Podelite intimni trenutak – ljubite se, smejte se, otkrijte mu tajnu koju nikome niste rekli… Oseća ćete toliku povezanost da vam neće biti bitan orgazam.

AVANTURISTIČKI SEKS
Prednost: Sve što je van rutine, poput seksa na otvorenom, igranja uloga i sličnog, jača samopouzdanje i želju za seksom.

Recept: Mnogi žele da eksperimentišu, ali ne znaju kako bi to rekli partneru. Neka svako zapiše pet stvari koje ga uzbuđuju pa uporedite beleške.

INTIMAN ILI STRASTVEN SEKS
Kreiranje seksualne piramide nije teško – potrebno je jedino da pronađete ispravnu ravnotežu stilova vođenja ljubavi koji vam najviše odgovaraju, objašnjavaju seksolozi. Nacrtajte trougao pa u njega upišite omiljene vrste seksa odozdo prema gore. Na vrhu piramide trebalo bi da se nalazi seks koji vam najređe odgovara. Ali da biste lakše formirali sliku idealnog seksualnog života, nacrtajte dve piramide – onu koja predstavlja stvarnost i drugu koja prikazuje situaciju kojoj težite. Dve piramide pomoći će vam da procenite koliko ste daleko od ideala, ali i koja seksualna ponašanja morate da pojačate ili proredite da biste ga postigli.

SEKS POMIRENJA
Prednost: Vođenje ljubavi posle zdrave rasprave izaziva miroljubivo raspoloženje i pojačava želju za pomirenjem. Idealno se seks pomirenja praktikuje retko, pa je uglavnom pri vrhu piramide.

Recept: Seks je telesni način izražavanja ljubavi i želje za pomirenjem. Međutim nzavisno od toga koliko je dobar, on neće rešiti problem, pa je najbolje da prespavate i rešite ga ujutru, kažu stručnjaci.

SEKS NA BRZAKA
Prednost: Zabavan način da pokažete partneru kako vam je još privlačan. Uzbudljivo razbija monotoniju, a idealan je za ljude sa pretrpanim rasporedom.

Recept: Ne traži puno vremena ni promišljanja. Može da se “odradi” u vreme pauze za ručak, 15 minuta pre posla ili tokom dosadne “čajanke”.

SOLO SEKS
Prednost: Što duže ne dožive orgazam, to žene za njim manje čeznu, tvrde seksolozi. Odnosno, osim što oraspoložuju slobodne ljude, solo igrice mogu da rezultuju mnogo većim zadovoljstvom i ljudi u vezama.

Recept: Iskoristite slobodno vreme za uživanje u seks-filmu/štivu ili, na novi način istražujući svoje telo, uživajte u najaktuelnijoj seksualnoj fantaziji.

KONTROLA
Prednost: Dominacija je odličan način izražavanja sebe i svojih želja. Preuzimanjem odgovornosti za sopstveno i partnerovo zadovoljstvo užitak raste.

Recept: Ako to nije vaš uobičajeni “način izražavanja”, najpre zamislite kako bi izgledalo da preuzmete kontrolu pa podelite ideju s partnerom.